You are currently viewing Par kaķu čipēšanu un reģistrāciju

Par kaķu čipēšanu un reģistrāciju

Kāpēc čipēt un reģistrēt kaķi LDC?

Šī gada 1. Jūlijā stāsies spēkā grozījumi Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz, ka turpmāk ar mikroshēmu jāapzīmē arī kaķi un mājas (istabas) seski, kā arī jāreģistrē tie Lauksaimniecības datu centra datu bāzē.

Pazušanas gadījumā reģistrēts mikročips palīdz dzīvniekam atgriezties mājās. Tas ir ieguvums gan tādēļ, ka dzīvnieks nokļūst atpakaļ pie sava īpašnieka, gan tādēļ, ka čipu var nolasīt jau pirms dzīvnieka ievietošanas patversmē, tādējādi nepakļaujot papildus stresam.

Kakla siksniņa ar žetonu var būt noderīga, taču drošības dēļ kaķu siksniņām ir slodzes atvēršanās mehānisms un kaķi tās bieži pazaudē. Mikročips ir daudz uzticamāks šajā ziņā.

Tas liedz kādam citam jūsu kaķi piesavināties un uzdot par savu, jo LDC parādās informācija, kam šis dzīvnieks patiesībā pieder. Mikročips kopā ar ES lolojumdzīvnieka pasi un derīgu dzīvnieka vakcināciju pret trakumsērgu noder ceļošanai.

Kas īsti ir mikročips?

Mikročips ir aptuveni rīsa grauda lieluma implants, ko ar sterilu adatu ievada zem ādas, un tas kalpo dzīvnieka identifikācijai, jo satur unikālu ciparu kodu, kas nolasāms ar lasītāju. Kad dzīvnieks tiek reģistrēts datu bāzē, šis ciparu kods tiek piesaistīts dzīvnieka un tā īpašnieka datiem.